Sosyal Medya

Makale

Kudüs, Türkiye’nin meselesidir

Son günlerdeki Kudüs tartışmaları gösterdi ki Türkiye’nin üzerinde uzlaÅŸtığı nadir konulardan birisi Filistin. Bu konuda farklı siyasi duruÅŸlar, ÅŸimdiye kadar asgari müştereklerde buluÅŸulmasını engelleyemedi. Bunun sebebinin hâlâ iyice anlaşılmadığını düşünüyorum. Filistin meselesi her alevlendiÄŸinde Türkiye’den gelen yüksek dozajlı tepkiye ‘Meseleye Araplardan çok tepki gösteriyorsunuz’ ÅŸeklinde ya eleÅŸtiri gelir ya da ÅŸaşırma ifadeleri kullanılır. Trump’ın skandal kararından sonraki tartışmalarda da mezkur yaklaşım bu sefer bir takdir ifadesi olarak dillendirildi. Arap dünyasına sitemle, ‘Türkler kadar olamadınız’ eleÅŸtirisi dillendirildi.

Takdir, ÅŸaşırma veya eleÅŸtiri, hangi sebepten yapıldığından bağımsız olarak kökünden yanlış bir yaklaşım bu. Kudüs meselesi bir Türkiye meselesidir. Tarihi, kültürel ve dini kodlarımızda dünyadaki tüm ülkelerden daha güçlü bir ÅŸekilde yer alan bir meseledir. Salt bir zulme karşı gelme ve mazluma sahip çıkma meselesi de deÄŸildir; Filistin meselesinin özü Türkiye’nin öz meselesidir.

Çünkü Filistin topraklarında kimliÄŸinden bağımsız olarak bir koloni devleti kurulması fikrine karşı çıkmak anlamına gelen antisiyonizm fikrinin patenti Osmanlı ve varisi Türkiye’ye aittir. Dünya Siyonist TeÅŸkilatı bir devlet kurmak için toprak pazarlığına girdiÄŸinde çaldığı kapı Osmanlı kapısıdır. Zira adı geçen topraklar Osmanlı topraklarıdır. Osmanlı bu fikre karşı çıktığında ve bu fikre karşıtlık bir DNA koduna dönüştüğünde ÅŸu an kendilerinden tepki beklenen Arap devletlerinin çoÄŸu daha kurulmamıştı bile.

Filistin’e, Kudüs’e dair hatırlanan en son barış ve adalet hissi, Osmanlı dönemine ait. Müslüman ve Hristiyan Filistinlilerin, az sayıda da olsa yerel Yahudi komÅŸularıyla birlikte yaÅŸadığı Kudüs. Önce Ä°ngiliz sonra da Ä°srail iÅŸgalinin tüm dengeleriyle oynadığı ve o günden beri bir türlü toparlanamayan Kudüs. Kanuni’nin inÅŸa ettiÄŸi Yafa Kapısı’ndan Eski Åžehre giren Ä°ngiliz askerlerinin çatışma ve adaletsizlik getirdiÄŸi Kudüs. Hukuki ve insani taleplerle yüzyıllar boyunca yaÅŸadıkları topraklara sahip çıkmaya çalışan Filistinlilere, yerleÅŸimcilerin mitolojik hikayelerle iÅŸgal getirdiÄŸi Kudüs.

Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyete kadar bir iki istisnai dönem dışında Türkiye Filistin’in yanında durmuÅŸ, Filistinliler üzerinden kendi tarihine de sahip çıkmış. OrtadoÄŸu ve Ä°slam dünyası ile arasına bariyer koymaya çalıştığı yıllarda bile Türkiye, Filistin’in yanında saf tutmuÅŸ. Mübarek beldeyi mitolojik iÅŸgalden koruyup Müslümanların, Hıristiyanların ve Yahudilerin huzur içerisinde ibadet etmelerini saÄŸlamak için. Kudüs’ü adaletle Haçlılardan kurtaran Selahaddin’in anısına, mübarek ÅŸehri Osmanlı adaletine teslim eden Yavuz’un anısına, Kudüs’ü savunmak için ÅŸehit olan Osmanlı askerlerinin anısına sahip çıkmak için… En önemlisi de Kudüs’ten ayrılmak zorunda kalmanın verdiÄŸi mahcubiyeti bir nebze de olsa hafifletmek için…

kaynak: AkÅŸam

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.